Aarhus Universitets segl

Formålet med MatchPoints 2015

Formålet med konferencen er at skabe et forum for beslutningstagere og akademikere for at diskutere hvordan sikkerhed, modstandskraft og bæredygtighed for den globaliserede Arktis-region og dens folk kan forbedres, samt hvilke styringsværktøjer, der bedst kan understøtte denne udvikling. Konferencen vil gøre klart (1) hvordan forskellige facetter af sikkerhed (militær, økonomisk, miljømæssig, energi-, og menneskelig sikkerhed) bliver udtrykt i forholdene for styring i Arktis; (2) hvordan udfordringerne forbundet med hver facet viser sig, individuelt og i samspil med de øvrige; og (3) hvilke styreformer, der bedst kan håndtere disse udfordringer. Konferencen vil også fokusere på (4) hvordan de nordiske lande og nationer, herunder Grønland, Færøerne og Ålandsøerne, kan bidrage til fred, stabilitet og fremgang i den arktiske region i et samarbejde med baggrund i deres fælles sociale, menneskelige, miljømæssige og demokratiske værdier.

Blandt de inviterede oplægsholdere og debattører er: Den danske udenrigsminister Kristian Jensen, den danske uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, Arktisk Ambassadør i Danmark Erik Vilstrup Lorentzen, den russiske Arktiske Ambassadør Vladimir Barbin (bekræftelse afventer), Prof. Michael Byers (University of British Columbia), Prof. John Mearsheimer (University of Chicago), Prof. Rob Huebert (University of Calgary), Prof. Alexander Sergunin (Skt. Petersborg Universitet), Prof. Lassi Heininen (Laplands Universitet), Prof. forskningsleder Kristine Offerdal (Institutt for Forsvarsstudier, Norge), Prof. Minik Rosing (Københavns Universitet), Prof. Stephane Roussel (École nationale d’administration publique, Montreal), Prof. Steven Miller (Harvard University), Senior forsker Anders Mosbech (Aarhus Universitet), Prof. Ellen Margrethe Basse (Aarhus Universitet), Prof. Søren Rysgaard (Aarhus Universitet/Manitoba), Prof. Øistein Noreng (BI Norwegian Business School), Adjunkt Cécile Pelaudeix (Aarhus Universitet), Prof. Rasmus Gjedssø Bertelsen (Universitetet i Tromsø), Prof. Gunhild Hoogensen Gjørv (Universitetet i Tromsø), tidl. udenrigsminister Uffe-Ellemann-Jensen, tidl. udenrigsminister Holger K. Nielsen, tidl. udenrigsminister Per Stig Møller, kontreadmiral og akademichef Nils Wang (Forsvarsakademiet), Senior forsker Hans Mouritzen (DIIS), journalist og sikkerhedspolitisk medarbejder Tage Baumann (DR), udenrigsredaktør Anna Libak (Berlinske Tidende), medlem af Naalakkersuisut, landstyret (IA) Sara Olsvig, adjunkt Jon Rahbek Clemmensen (Syddansk Universitet), MF Rasmus Jarlov, Prof. John Erik Fossum, Oslo Universietet, MF Sjurdur Skaale, Adjunkt og MF Aaja Chemnitz Larsen, Prof. Emer. Thorkild Kjærgaard (Grønlands Universitet), post doc Mikkel Runge Olsen, DIIS.

Mange andre fremtrædende talere er inviteret til at bidrage til paneler og workshops.

 

Baggrund

Arktis er rykket højere op på den globale dagsorden i de seneste to årtier. I takt med at havisen formindskes, bliver Arktis åbnet op for mere aktivitet - heriblandt udvinding af olie og gas, transport, fiskeri, minedrift og energitunge indstrier - som også udgør en udfordring for den militære, miljømæssige, sociale og menneskelige sikkerhed i den Arktiske region og for dens indbyggere.

Det er derfor vigtigt at undersøge baggrunden og forholdene for Arktisk samarbejde om sikkerhed og styring, som også involverer spørgsmål om territorial suverænitet, selvbestemmelse og social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed samt menneskelig sikkerhed.  

Den nordiske dimension

Konferencen vil blandt andet fokusere på hvordan de nordiske lande, herunder Grønland og Færøerne, kan bidrage til fred, stabilitet og fremgang i den Arktiske region gennem samarbejde om militære, miljømæssige og menneskelige udfordringer på baggund af deres fælles sociale, menneskelige og demokratiske værdier.

Motivationen for denne dagsorden er overbevisningen om, at de nordiske lande og folk har et unikt potentiale for at spille en proaktiv rolle i Arktis og Nordatlanten til fordel for det globale samfund, de Arktiske folk og deres egne interesser. Deres historie, geografiske placering og tradition for miljø-, velfærds- og menneskerettighedspolitik er grobunden for dette potentiale. På grund af øgede spændinger og modsætninger i international politik er der en stigende bekymring for erosion af den høje stabilitet i den Arktiske region, som har været meget gunstig for regionen, dens stater og dens folk.  

Arrangører og institutionelle partnere 


Konferencen arrangeres i et samarbejde mellem et antal nordiske universiteter og akademiske forskningsakademier. Den hænger sammen med GlobalArctic-projektet, der er sat i verden af Northern Research Forum for at fremme samspillet mellem forskning og politik. Blandt konferencens partnere er også de danske ministerier for udenrigsanliggender, forsvar og uddannelse, Folketinget og Nordisk Ministerråd.

Hvad er MatchPoints Seminar?

Om MatchPoints

Siden 2007 har Aarhus Universitet hvert år i maj afholdt sit såkaldte MatchPoints Seminar, en akademisk konference eller et seminar med en ”udadvendt” profil. 

Om MatchPoints

Dialogskabende formål
Formålet med et MatchPoints-seminar er at skabe dialog mellem Aarhus Universitet og det omgivende samfund om emner af bred samfundsinteresse. Derfor er seminarerne åbne for offentligheden. Det er et kendetegn for MatchPoints Seminar, at talerne er nogle af de mest velanskrevne nationale og internationale navne inden for det felt og emne, der står i fokus for seminaret.

Om MatchPoints