Aarhus Universitets segl

Aftenprogram Torsdag den 24. maj

HVEM REDDER VELFÆRDEN: ROBOTTERNE ELLER DE FRIVILLIGE?

Velkommen til en aften på Aarhus Universitet med oplæg, debat, robotter og en videnskabelig monolog fremført af Nørrebro Teater - alt sammen under overskiften Hvem redder velfærden: Robotterne eller de frivillige? 

Aftenens program foregår på dansk. Bemærk begrænset antal pladser. Pris 185,- kr. Tilmeld dig her
Er du lærer og ønsker at tilmelde en hel klasse, skal du kontakte Lone Jørgensen på loj@au.dk

Aftenen er et særarrangement under MatchPoints Seminar 2018 om Velfærd. Husk det også er muligt at tilmelde dig hele konferencen (foregår på engelsk). Se programmet og læs mere om de mange workshops her. Bemærk du også nu kan købe dagsbillet til hele lørdagens temadag om Sociale robotter, der handler om, hvordan vi bygger robotter, der kan gøre os til bedre mennesker. Læs mere i programmet.

Du kan læse mere om Frivillighedshovedstad 2018 her FH 2018
#delditfællesskab

Se hele programmet for torsdag aften

Sted: Søauditorierne på Aarhus Universitet, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C

18.00      Registrering
19.00Velkomst ved moderator Rulle Grabow
19.05Videnskabsmonolog om Tænkepausen Velfærd præsenteret af  Nørrebro Teater
Gamle problemer
19.40

Er der nye løsninger på de gamle problemer, som den danske model ikke har løst, og hvordan ser landskabet ud fra Borgmesterkontoret på Aarhus Rådhus?
Oplæg ved Aarhus Borgmester Jacob Bundsgaard

Nye løsninger:
Robotterne kommer - men hvor SMART er det? Præsentationer og dilemmaer vedrørende robotternes indtog i den offentlige velfærd
19.55

Robotterne kommer – ja, men hvordan ser de ud, hvad kan de, og skal vi lære at elske dem, fordi vi ikke har råd til offentlige velfærd uden? Oplæg ved Bo Fristed, CEO Aarhus Kommune

20.12

Robotterne er her – så hvordan lærer vi at omgås dem?
Oplæg ved Ivan Kjær Lauridsen, Chef for Center for Frihedsteknologi

20.30Pause - og hils på robotterne
20.55 Mon fremtidens skoler og plejehjem drives af frivillige?

Nok næppe. Men det skal være nemt, sjovt og tilgængeligt at være frivillig fordi frivilligheden er et uvurderligt bidrag til fremtidens velfærd og skaber kvalitet, innovation og løsninger af opgaver, som det offentlige ikke kan. De frivillige fællesskaber er i sig selv nøglen til velfærd fordi det er her igennem vi styrker inklusionen og den mentale sundhed. Derfor skal vi i frivillighovedstadsåret fejre og anerkende de frivillige og understøtte de frivillige fællesskaber. Samtidig skal vi løfte debatten om den frivillige pårørende der laver mad på plejehjemmet, den frivillige læseonkel i 1.a, og den frivillige fysioterapeut der giver kropsbehandling til udsatte unge og netop se på det bidrag de giver, til fremtidens velfærd – og velfærdsstatens overlevelse.

Oplæg ved Sekretariatschef Maj Morgenstjerne Bek og Byrådsmedlem Hans Skou (V)

#delditfællesskab
FH 2018

21.15Paneldebat om de nye løsninger
Paneldeltagere: MF og formand for Sirikommisionen Ida Auken, borgmester Jakob Bundsgaard, prodekan på AU Anne Marie Pahuus, formand for HK Kim Simonsen, direktør i Seismonaut A/S Christian Schwarz Lausten samt formand for Frivilligrådet Mads Roke Clausen og professor i ledelse (AU) og medlem af Ledelseskommisionen Lotte Bøgh Andersen.
22.00Slut på aftenens program - og et håndtryk til robotterne

TÆNKEPAUSER LIVE: VELFÆRD - EN VIDENSKABSMONOLOG

I samarbejde med Nørrebro Teater får gæsterne denne aften serveret en videnskabsmonolog, der sætter krydderi på opfattelserne af velfærd.

Vi sejler op ad åen og sikke en fest. Vi danskere er alle i samme båd; få har for meget og færre for lidt, og alle har ret til en fed velfærd. Det er næsten for godt til at være sandt, og det er det også ifølge professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Carsten Jensen, der har skrevet en hel bog med titlen Velfærd. For glansbilledet af den danske velfærdsstat krakelerer, når vi sætter den under lup: Vi elsker godt nok velfærd og åbner gerne pengepungen for at få endnu mere. Men netop kun af den velfærd, vi selv bruger. Alle dem, der ikke abonnerer på villa, Volvo og vovhund, kan sejle deres egen sø.

Få et nyt perspektiv på velfærd, når Nørrebro Teater opfører en videnskabsmonolog baseret på Carsten Jensens bog fra Tænkepauser-serien. Monologen spilles af skuespiller Özlem Saglanmak i instruktør Anna Schulin-Zeuthens instruktion.

MØD ROBOTTERNE NORMA OG SILBOT

Torsdag aften i Søauditorierne kan du hilse på de to robotter Norma og Silbot. Norma er en såkaldt humanoid robot, der kan tale engelsk og kan skelne mellem drenge og piger. Hun kan også fortælle hvem hun er og blive din ven.
Kom og hør, hvad Aarhus Kommune allerede nu bruger en humanoid robot til. Læs mere om Norma her

Silbot er en koreansk robot til træning af hjernes mange funktioner.
Læs mere om hvorfor Silbot bruges i Aarhus Kommune her

GRATIS TÆNKEPAUSE

Alle deltagere denne aften får en gratis Tænkepause om Velfærd fra Aarhus Universitetsforlag. Tænkepause-serien formidler tankevækkende forskning fra Aarhus Universitet på en lettilgængelig måde. Ingen fodnoter, ingen referencer og ingen akademiseringer. Perfekt til togturen, løbebåndet eller sofaen derhjemme. Serien er nu trykt i over 1 million eksemplarer. Læs mere på www.tænkepauser.dk, eller besøg forlagets stand torsdag aften, hvor der også sælges bøger i relevant udvalg.

MERE OM OPLÆGSHOLDERE OG PANELDELTAGERE DENNE AFTEN

Anne Marie Pahuus

Anne Marie Pahuus er prodekan for forskning på Arts siden 2011 og har tidligere bl.a. været lektor i filosofi og institutleder for Filosofi og Idéhistorie på det tidligere humanistiske Fakultet på Aarhus Universitet. Anne Marie Pahuus var en af initiativtagerne bag konferencen HighTech – Human Touch, der i december 2017 satte spot på fremtidens kompetencebehov i en digital tidsalder.

Ida Auken

Ida Auken er medlem af Folketinget for partiet Radikale Venstre og tidligere Miljøminister fra 2011 – 2014 i Helle Thorning—Schmidt regeringen. Ida Auken er en af initiativtagerne bag Siri-Kommissionen, der blandt andet skal kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen ind for kunstig intelligens og den digitale disruption til vækst og flere job

Jacob Bundsgaard

Jacob Bundsgaard er Borgmester i Aarhus siden 2011 og næstformand i Kommunernes Landsforening. Jacob Bundsgaard er uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet.

Lotte Bøgh Andersen

Lotte Bøgh Andersen er professor og medlem af Regeringens Ledelseskommission. Lotte Bøgh Andersen forsker i offentligt ansatte og deres ledere, og står i spidsen for verdens største eksperimentelle forskningsprojekt om ledelse: LEAP – Ledelsesadfærd og Performance.

Christian Schwarz Lausten

Christian er partner og direktør i Seismonaut A/S. Her rådgiver han bl.a. en lang række offentlige og private virksomheder om hvordan de skal navigere den digitale udvikling, skabe en digital kultur og en organisation, der har det rette kompetencemix til at imødekomme morgendagens udfordringer. Derudover er han initiativtager og sidder med i styregruppen bag Internet Week Denmark og Region Midtjyllands satsning for de kreative erhverv, More Creative. Christian er cand. mag. i Informationsvidenskab fra Aarhus Universitet.   

Kim Simonsen

Kim Simonsen er formand for HK Danmark, der som Danmarks næststørste fagforbund repræsenterer mere end 250.000 offentligt og privat ansatte. Kim Simonsen sidder i en lang række politiske udvalg bl.a. Regeringens Disruptionråd samt Siri-Kommissionen

Mads Roke Clausen

Mads Roke Clausen, formand for Frivilligrådet fra 1. februar 2018 og PhD Fellow ved Roskilde Universitet, tidligere direktør for Mødrehjælpen.

Bo Fristed

Bo Fristed, Digitaliseringschef i Kultur- og Borgerservice-området i Aarhus Kommune og chef for Center for Innovation i Aarhus Kommune. Bo er involveret i en lang række projekter, som søger at fremme samarbejde og digital udvikling gennem deling af data, bl.a. Smart City aktiviteter, OS2 og Open Data DK

Ivan Kjær Lauridsen

Ivan Kjær Lauridsen er Velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune, Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Ivan Kjær Lauridsen er en af initiativtagerne bag CareWare og formand for Styregruppen.

Maj Morgenstjerne

Maj Morgenstjerne er Sekretariatschef for Aarhus som europæisk Frivillighedshovedstad 2018 og derudover Udviklingschef i sundhed og omsorg, med ansvaret for bl.a. innovation, frivillighed og samskabelse. Aarhus er af organisationen European Volunteer Centre udnævnt til at være europæisk frivillighovedstad i 2018. Titlen gives til kommuner og byer, som gør en særlig indsats for at fremme frivillighed og skabe gode vilkår for dem, der gerne vil være frivillige. I Frivillighovedstads året fokuseres især på to ting: At dele og fejre, synliggøre og anerkende de mange mennesker, der bruger tid og ressourcer på at være frivillig – enten for at hjælpe andre, få gode oplevelser, vedligeholde kompetencer, udvide det professionelle netværk eller vennekredsen. Desuden er frivillighovedstaden i 2018 også et sted, hvor vi sammen og på tværs af øvrige interesser udvikler velfærden i et ligeværdigt samarbejde mellem myndigheder og borgere. Der skal være dialog om, hvordan myndigheder og borgere bedst muligt supplerer hinanden i den fortsatte udvikling af vores fælles velfærd.

Hans Skou

Hans Skou er byrådsmedlem og gruppeformand i Aarhus for Venstre, og medlem af Sundhed- og Omsorgsudvalget samt Kulturudvalget. Hans har gennem sit engagement i idrætsliv, foreninger og kulturverdenen en bred indsigt i hvordan frivillige løfter vigtige fællesskaber og skaber resultater også i samarbejde med stat, region og kommune. Hans Skou mener, at politikere har en vigtig opgave i at understøtte og inddrage de frivillige foreninger og ildsjæle, som bl.a. skaber et aktivt lokalsamfund gennem foreningslivet. Han arbejder blandt andet for gode faciliteter i lokale idrætsforeninger, eksempelvis nye boldbaner i fodboldklubberne, faciliteter for sejlsporten m.m. Hans ser frem til nye snitflader i Aarhus under år som Frivillighovedstad 2018.

MODERATOR DENNE AFTEN: RULLE GRABOW

Rulle Grabow, Presserådgiver, kommunikationsrådgiver med speciale i topledelsesrådgivning, politisk rådgivning og krisehåndtering. Cand. mag. i Nordisk Filologi og Medievidenskab.
Karrieren har budt på alle discipliner inden for kommunikation, bl.a. som: Særlig rådgiver for Ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri med ansvar for strategisk rådgivning af og krisehåndtering for ministeren og regeringen. Seniorrådgiver i Jøp, Ove & Myrthu A/S med ansvar for strategisk kommunikationsrådgivning, primært af topledelser, krisekommunikationsrådgivning, medietræning og intern kommunikationsrådgivning. Kommunikationsdirektør i Sterling Airlines med ansvar for etablering af velfungerende koncernkommunikation, strategisk kommunikationsrådgivning af direktion og bestyrelse, PR og presse i Danmark, Sverige og Norge og public affairs i Danmark. Ansvarshavende redaktør for ugemagasinet FoodCulture med ansvar for etablering og drift af dagsordensættende ugemagasin med væsentlig indflydelse på meningsdannere i og omkring fødevarebranchen, strategisk kommunikationsrådgivning af direktion og præsidium samt public affairs i Danmark.