Aarhus University Seal

Tema

MatchPoints – en øvelse i benchmarking

Seminaret fik sit navn, da vi besluttede os for at tage udgangspunkt i en benchmarking mellem Danmark og Irland og matche de to økonomier på en række punkter

  • Vækst
  • Udvikling
  • Viden
  • Kompetence
  • Innovation
  • Iværksætteri
  • Åbenhed


Vi vil høre om, hvordan irerne griber globaliseringen an og spørge: Kan vi lære noget af Irland?

Hvad kan vi i Danmark?


Dansk Industri konstaterer i sin seneste globaliseringsredegørelse, at Danmark er blandt de lande i verden, der har været gode til at udnytte globaliseringens muligheder. Eksporten viser stor fremgang og beskæftigelsen befinder sig på et historisk højt niveau.

Der er tilsyneladende meget, vi er gode til


Det gælder specielt virksomhedernes fleksibilitet. Danmark ligger i front i forhold til andre lande med hensyn til arbejdsmarkedsregulering, erhvervsfrekvens og adgang til kapitalmarkeder. Det særlige danske flexicurity-princip vækker international opmærksomhed og betragtes af mange udenlandske iagttagere som vejen frem for andre nationer.

Vi indtager en høj placering med hensyn til internationalisering og åbenhed. Vi lever i et samfund med en stor social kapital i form af lighed og social tillid. Men vi har også en række svagere punkter.

Hvad skal vi blive bedre til?


Globaliseringen kan på længere sigt sætte os tilbage, hvis vi ikke formår at udvide og tilpasse vores stærke sider, samtidig med at vi erkender vores svagheder.

Selv om vi ligger på et pænt internationalt niveau, hvad angår arbejdsproduktivitet og eksport af såkaldte up-market produkter (dvs. eksport af vidensberigede produkter), så kan vi på længere sigt få problemer.

Selv om der i disse år investeres mere end nogensinde i forskning og innovation, så er der tal, der viser, at beskæftigelsen er faldende inden for virksomhedsbaseret forskning og udvikling.
Hvordan vender vi denne udvikling?

Iværksætteraktiviteten i Danmark er lavere end i de fleste andre OECD-lande.
Hvad skyldes det?

Det danske arbejdsmarked er i dag ikke tilstrækkeligt attraktivt for udenlandske højtuddannede.
Hvorfor ikke?

Vi halter bagefter med hensyn til eksport til nye markeder.
Ved vi for lidt om verden omkring os?

Den økonomiske vækst sker ikke ligeligt. Der er dele af landet, som ikke har andel i den, og som derfor trues af marginalisering.
Hvordan forhindrer vi en skævvridning af Danmark?

Den nye vidensøkonomi skaber ikke kun vindere, men også tabere.
Hvad skal vi stille op over for denne trussel mod den sociale sammenhængskraft?

50 pct. af danske virksomheder vurderer i dag, at rammevilkårene i deres nærområder ikke eller kun i mindre grad understøtter dem i den globale konkurrence.
Hvordan sikrer vi en koordinering lokale, regionale og nationale vækststrategier?

Nogle af disse spørgsmål kan vi måske få inspiration til at svare på ved at lytte til irske erfaringer.

Hvad er irerne bedre til end os?


Irland har tiltrukket sig international opmærksomhed ved på blot 10 år at have forvandlet sig fra et af Europas fattigste lande til at blive et af de rigeste. BNP per indbygger er det højeste inden for OECD, som udnævner Irland til det førende land med hensyn til vækst og udvikling. Irland er for tiden en af globaliseringens vindernationer.

I Dansk Industris seneste globaliseringsredegørelse, som benchmarker 29 OECD landes globaliseringsparathed på 90 indikatorer, skiller Irland sig ud ved at opnå specielt mange topplaceringer. Det gælder bl.a. up-market eksport, højteknologiske produkter, direkte udenlandske investeringer, iværksætteri, skat og investeringer i nye markeder.

MatchPoints vil belyse, hvordan Irland har opnået disse resultater.

Seminarsprog:


De fleste oplæg vil blive holdt på engelsk. Dog vil der kunne tales dansk under workshop-debatterne.